Endodoncija / Plombiranje zuba

Karijes je oboljenje tvrdih, mineralizovanih zubnih tkiva, gleđi i dentina. Uzročnici karijesa su određene bakterije iz dentalnog plaka (slojevi bakterija slepljenih za gleđ), koje koristeći šećere iz naše ishrane, stvaraju kiselu sredinu na površini zuba. Ta kiselost je ključna za početak karijesa, tj. demineralizaciju i raspadanje gleđi, a kasnije i dentina.

Karijes, dalje napreduje sve dublje u strukturu zuba i to je nepovratan (ireverzibilan) proces, koji, vremenom, dovodi do upale “živca“, tj. pulpe (meko, nemineralizovano tkivo u središtu zuba). Nelečena ili neadekvatno lečena upala pulpe uzrokuje upalu tkiva i kosti u predelu vrha korena zuba, što dovodi do ozbiljnih infekcija, često sa komplikacijama i gubitkom zuba. Dakle, sve počinje od običnog, malog karijesa, pa stoga i najmanji karijes treba, što pre ukloniti, jer će on, pre ili kasnije, sigurno upropastiti zub.

Uklanjanje karijesa i plombiranje zuba obavljamo bezbolno, uz upotrebu anestetika, i time stvaramo uslove za miran i precizan rad, bez napetosti i straha. Sa pacijentima uspostavljamo odličnu komunikaciju i objašnjavamo svaku fazu postupka, čime postižemo predvidivost u radu i spremnost na saradnju, što uveliko doprinosi našem i Vašem uspehu. Plomba je ispun kojim se definitivno zatvara šupljina u zubu posle uklanjanja karijesa ili lečenja obolelog zuba. Plombom je dakle potrebno nadoknaditi izgubljeni deo zuba, povratiti mu funkciju i estetiku. Zbog izrazito loše estetike i moguće toksičnosti, našim pacijentima ne stavljamo amalgamske (metalne) plombe.

Za plombiranje koristimo najnovije generacije helio (belih) plombi od kompozitnih materijala i giomera sa nano česticama, renomiranih firmi i ovi materijali, pored izuzetnih fizičko-hemijskih osobina, tvrdoće, minimalne kontrakcije, otpornosti na abraziju i trošenje, imaju i izuzetne estetske karakteristike. S toga, ćemo Vaše zube učiniti estetski i funkcionalno savršenim, sa svim odlikama prirodnih zuba!