Ortodoncija

Ortopedija u stomatologiji je toliko napredovala da su sada u ponudi visoko sofisticirana rešenja za korekcije nepravilnosti u vilici i estetskih problema sa zubima.

MOBILNI APARAT

Mobilni ortodontski aparat je vrsta proteze za ispravljanje zuba koja se ne nosi stalno i koja nije pričvršćena za zube. Ovaj tip proteze se daje pacijentima u razvoju, tj. deci, uglavnom do 12-te godine ili do nicanja stalnih molara (sedmica). Terapija ovom vrstom aparata je efikasna kada se dešava intenzivni rast i razvoj deteta a samim tim i vilice. Ovi aparati su napravljeni od plastinog dela koji drži metalne žice koje su u kontaktu sa zubima i veoma su laki za korišćenje i održavanje, što je u dečijem uzrastu veoma važno.

Ova vrsta proteze se nosi u toku noći i nekoliko sati u toku dana da bi dala rezultate i pored korekcije zagrižaja i pozicije zuba, ona služi i za odvikavanje od loših navika poput sisanja prsta, guranja zuba jezikom i disanja na usta. Kod ove vrste terapije, važno je da pacijent bude disciplinovan i da redovno nosi protezu jer će samo to dati adekvatne rezultate.

Idealno je da se stanje pacijenta prati od detinjstva i da se po potrebi rade korekcije mobilnim aparatima a kasnije, već kod nicanja prvih stalnih zuba, ukoliko je neophodno preći na druga rešenja. Što je pacijent mlađi, to je pomeranje zuba lakše i brže. Naravno, i kod starijih pacijenata sa potpuno formiranom vilicom moguće je postići vrhunske rezultate, samo što to najčešće zahteva postavljanje trajnog aparata (fiksne proteze) i duže trajanje tretmana.

 

FIKSNI APARAT

Poznat i kao fiksna proteza, fiksni ortodontski aparat je pričvršćen za zube i ne može se skinuti po želji, već se nosi dok god traje terapija. Sa napredovanjem tehnologije, metal od koga se ove proteze prave je lakši i u težini i u strukturi nego ikada pre. Fiksni aparati se prave od visoko kvalitetnog nerđajućeg čelika i imaju metalne bravice koje su pričvršćene za svaki zub upotrebom posebnog vezivnog cementa za tu namenu.

Postavljanje i Navikavanje

Postavljanje fiksnog aparata traje oko 45 minuta po vilici i nije boljno. Posle toga sledi period adaptacije kada pacijent može iskusiti dozu nelagodnosti, žuljanja i čak bola u glavi, ali sve je to normalno i ti efekti prođu posle nekog vremena. U toku nošenja fiksnog aparata, a to je najčešće oko dve godine, pacijent mora na izvestan način prilagoditi svoje navike, pogotovo kada je izbor hrane u pitanju.

Estetske Bravice

Na fiksnom aparatu, umesto metalnih bravice mogu se postaviti keramičke, koje su mnogo prihvatljivije estetsko rešenje. U pitanju je transparentan, bezbojan keramički materijal. Ovakve proteze su značajno manje primetne, tako da su sjajno rešenje za odrasle koji moraju da ih nose. I žica koja povezuje bravice, kao i gumice takođe mogu biti od bezbojnog materijala, što dodatno doprinosi celokupnom efektu.

Sve što je tvrdo i lepljivo treba izbaciti – dakle žvake, grickalice, koštunjavo voće, tvrde bombone, kokice… Jabuke i slične namirnice ne treba gristi već iseći na komade, jer u suprotnom može doći do oštećenja gumica i bravica a to zahteva dodatnu posetu ortodontu a samim tim i prolongira nošenje proteze. Redovna oralna higijena je isto ključna kako za uspeh terapije tako i za održavanje fiksnog aparata.