Protetika

Krune se izrađuju u slučajevima kada je zub oslabljen ili razoren karioznim procesom, kod preloma većeg dela zuba, promene boje ili atipičnog oblika. Izradjuju se od porcelana na osnovi od legura metala ili cirkonijuma, na materijalima koji imaju postojanost i daju izuzetne estetske efekte.

Uz pravilnu negu i održavanje prosečni vek kruna je uvek preko 10 godina i kada se  zamenjuju razlog je povlačenje desni ili potrebe da se interveniše na  zubima koji su ispd kruna.

Fasete imaju prednost zato što je brušenje zuba minimalno ili se mogu uraditi i bez brušenja kada postoje razmaci izmedju zuba. Pre njihove izrade se proverava dubina zagrižaja, stepen abradiranosti prirodnih zuba i odsustvo bruksizma kako bi se ocenili faktori koji bi mogli da utiču na njihovu izradu . Vađenjem jednog ili više zuba se stvara prostor u koji se zubi pomeraju i povećava pritisak na preostale zube tako da je uvek prvi cilj kod planiranja mostova uspostaviti pun zubni niz i pravilan zagrižaj. Time se stvaraju neophodni preduslovi za izradu trajnih i lepih kruna i faseta.