Najbolja hrana za vaše zube

Hrana koja je dobra za mišiće i kosti takođe povoljno utiče i na zube i desni. Žitarice su bogate vitaminom B, a voće i povrće sadrži vitamin C. Oba ova vitamina doprinose zdravim desnima. Posna mesa, riba i živina obezbeđuju dovoljno magnezijuma i cinka zubima. Pojedincima se upotreba zubnog konca preporučuje posle svakog obroka.

Zdrava hrana

Određena hrana sprečava karijes. Fluor je primarni zaštitnik protiv zubnog karijesa. Fluorid čini da površina zuba bude otpornija na kiseline tokom procesa remineralizacije. Pojedini stomatolozi preporučuju pijenje fluorizovane vode, dok drugi smatraju da je upotreba zubne paste dovoljna. Mleko i sir su bogati kalcijumom i fosfatom i takođe mogu podstaći remineralizaciju. Hrana povećava lučenje pljuvačke što, s obzirom da pljuvačka sadrži puferske hemikalije, pomaže u stabilizaciji pH faktora na blizu 7 (neutralno) u usnoj duplji. Hrana bogata vlaknima takođe može pomoći protok pljuvačke, a bogati zalogaji vlakana poput celera usmeravaju pljuvačku ka hrani zarobljenoj u jamama i pukotinama na zubnoj površini, na kojoj se javlja 80% ukupnog karijesa, kako bi razložila šećere, neutralisala kiselinu i remineralizovala zub na lako dostupnim površinama. Žvakaća guma bez šećera podstiče lučenje pljuvačke, što pomaže čišćenje površine zuba.

Prema Svetskom udruženju stomatologa, ovo je najbolja hrana za zube:

  • Zeleni čaj sadrži polifenol antioksidantske sastojke koji smanjuju kamenac, karijes i bolesti desni. Zeleni čaj može ublažiti i zadah i ojačati zubnu gleđ zbog visokog sadržaja fluora.
  • Mlečni proizvodi su korisni zbog niskog nivoa kiseline, što smanjuje trošenje zuba. Takođe, mlečni proizvodi su bogati kalcijumom, osnovnim sastojkom zuba.
  • Sir sadrži kalcijum i fosfat, što pomaže očuvanju pH ravnoteže u usnoj duplji, čuva (i obnavlja) zubnu gleđ, luči pljuvačku i ubija bakterije koje izazivaju karijes i bolesti.
  • Voće kao što je jabuka, jagoda i kivi sadrže vitamin C. Taj vitamin se smatra elementom koji drži ćelije na okupu. Ako se taj vitamin zanemari, ćelije u desnima se mogu razbiti što će desni učiniti osetljivim i prijemčivim za bolesti.
  • Povrće: vitamin A koji se nalazi u bundevi, šargarepi, krompiru i brokolima, neophodan je za formiranje zubne gleđi. Krckavo povrće takođe može pomoći čišćenje desni.
  • Luk sadrži antibatkerijske sumporne sastojke. Testiranja su pokazala da luk ubija različite vrste bakterija, naročito kada se jede sirov.
  • Celer štiti zube tako što podstiče lučenje pljuvačke koja neutrališe kiselinu koja uzrokuje demineralizaciju i karijes. Takođe i masira desni.
  • Susam smanjuje kamenac i pomaže izgradnju zubne gleđi. Takođe sadrži mnogo kalcijuma.
  • Meso: govedina, piletina, ćuretina i jaja sadrže fosfor koji je, zajedno sa kalcijumom, jedan od dva najvažnija minerala za zube i kosti.
  • Voda čisti usnu duplju i podstiče lučenje pljuvačke koja smešta suštinske minerale u zube. Voda hidrira desni i spira deliće hrane sa zuba.

Štetna hrana

Šećer se uobičajeno dovodi u vezu sa zubnim karijesom. I ostali ugljeni hidrati, naročito čips krompir mogu oštetiti zube, iako u manjoj meri (i posredno), jer se skrob prethodno pretvara u šećere pljuvačnom amilazom (pljuvačni enzim). Šećeri koji imaju viši indeks lepljivosti, kao što su npr. slatkiši od karamela, izazivaju više štete zubima od onih sa manjim indeksom lepljivosti, kao što su određene vrste čokolada ili većina voća.

Saharoza se najviše povezuje sa karijesom. Količina šećera koja se odjednom unese je manje važna od učestalosti konzumiranja hrane i pića bogatih šećerom. Što se šećer češće konzumira, to je veće vreme u kojem su zubi izloženi niskoj pH vrednosti, pri čemu dolazi do demineralizacije (ispod 5,5 za većinu ljudi). Stoga je važno da se što više smanji unos hrane i pića bogatih šećerom, tako da se zubima ostavi vremena da se oporave remineralizacijom i fluorom. Ograničenje u konzumiranju takve hrane je jedan način smanjenja pojave karijesa. Šećeri iz voća i voćnih sokova, npr. glukoza, fruktoza i maltoza u jednakoj meri uzrokuju pojavu karijesa.

Kiselina iz voćnog soka, sirće i sokovi snižavaju pH nivo u usnoj duplji što uzrokuje demineralizaciju gleđi. Ispijanje sokovs poput voćnog soka od pomorandže ili kola tokom celog dana umnogome povećavaju rizik nastanka karijesa.

Drugi faktor koji značajno utiče na razvoj karijesa jeste lepljivost hrane. Određena hrana ili slatkiši se lepe za zube i smanjuju pH vrednost u usnoj duplji, naročito ako imaju puno šećera. Veoma je važno da se zubi čiste najmanje dvaput dnevno, poželjno četkicom i zubnom pastom, kako bi se uklonila sva hrana koja se eventualno zalepi za zube. Redovna upotreba zubnog konca i četkice uklanja i kamenac sa površine zuba.

Žvakaća guma pomaže čišćenje između i okolo zuba, uklanjajuću ostatke, ali pritom, kod zuba u lošem stanju, može oštetiti ili ukloniti labava punjenja. Žvakaće gume bez šećera koje sadrže ksilitol su zdrave za zube, ali samo kao dodatak četkici i koncu.

 

Šećer se uobičajeno dovodi u vezu sa zubnim karijesom. I ostali ugljeni hidrati, naročito čips krompir mogu oštetiti zube, iako u manjoj meri (i posredno), jer se skrob prethodno pretvara u šećere pljuvačnom amilazom (pljuvačni enzim).